Glosar termeni

CNMI
Congresul National de Medicina Interna

MBD
Conferinta Nationala Medicina Bazata pe Dovezi

ZMI
Simpozionul Ziua Medicului Internist
Meniu
PreviousNext


TUSEA CRONICA - ALTE ENIGME SI SOLUTII


 

Tusea Cronica - Alte Enigme si Solutii

Hotel Crowne Plaza, Sala Magnolia
9-10 martie 2018

Eveniment creditat cu 6 puncte EMC

 

 • Stimati colegi,

  Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome întâlnite în practica medicală. Problema nu este a tusei acute, cea legată de o afecţiune respiratorie infectioasă cu febră, spută sau catar nazal, ci a tusei care apare ca simptom independent sau dominant.

  Tusea, un reflex complex, este o reacţie de apărare a arborelui respirator vizând eliminarea unor elemente posibil nocive pătrunse în arborele traheobronşic. Însă acest reflex poate fi declanşat de boli pulmonare, cardiace, digestive şi chiar de unele medicamente. Aceasta face ca diagnosticul şi tratamentul tusei să ridice reale probleme atât de diagnostic, cât şi de tratament.

  Organizarea împreună cu Societatea Română de Pneumologie a unui simpozion cu această temă, tusea cronică, este astfel perfect justificat şi, credem, va reprezenta un prilej de actualizare a cunoştiintelor noastre despre această temă greşit considerată „simplă”.

  Colegi din diverse domenii ale medicinii interne vor prezenta cu deosebită competenţă principalele modalităţi diagnostice şi terapeutice şi vor discuta problemele practice pe care tusea cronică le ridică.

  Marele numar de colegi interesaţi a participa la acest simpozion este cea mai bună dovadă a importanţei şi actualităţii temei alese şi nu pot decât să doresc succes manifestării şi ca cei interesaţi să afle răspunsuri pertinente la problemele practicii lor.

  Va invitam la Bucuresti in perioada 9-10 martie 2018.
  Prof.Dr.Ion Bruckner
  Preşedinte Societatea Română de Medicină Internă
  Stimati colegi,

  Bine ati venit la al 2 lea Simpozion interdisciplinar al Societatii Romane de Pneumologie si Societatii Romane de Medicina Interna.

  Deloc intamplator va propunem continuarea periplului interdisciplinar pentru TUSEA CRONICA.

  De ce?

  Pentru ca interesul aratat de Dumneavoastra pentru acest subiect necesita abordari complexe,noi, in multiple arii interdisciplinare.
  Tusea cronica , tusea care persista o perioada mai mare de 8 saptamani,afecteaza până la 40% din populație si este insotita de alterarea dramatica a calitatii vietii acestor pacienti.

  Dintre cele mai frecvente cauze ale tusei cronice putem enumera : sindromul tusigen al căilor respiratorii superioare ( “sindromul picăturii postnazale”),tusea post-infecțioasă (Mycoplasma pneumoniae, Pertussis) , astmul, boala de reflux gastro-esofagian (BRGE),bronșita eozinofilică non-alergică (10%),tusea indusă de inhibitorii enzimei de conversie.

  Opinia specialistilor pentru acest subiect are un numitor comun : managementul tusei cronice reprezintă una din cele mai mari provocari pentru clinician.
  Va invitam sa parcurgem si sa deslusim impreuna acest traseu interdisciplinar al tusei cornice.

  Va invitam la Bucuresti in perioada 9-10 martie 2018.
  Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu
  Presedintele Societatii Romane de Pneumologie

  Organizator:
  Societatea Romana de Medicina Interna

  Co-organizator:
  Societatea Romana de Pneumologie

 • Formular de evaluare
    

 • Locatie:

  Hotel Crowne Plaza, Sala Magnolia

  Bulevardul Poligrafiei 1, Bucuresti 013704
      


 • SPONSORI SI PARTENERI: